Webáruház

Mindenki tudja hogy a webáruház fogalom mit takar?

bankkártyás fizetés

A webshop (webáruház, e-shop) egy olyan weboldal, ami szolgáltatásokat vagy termékeket értékesít. Bevásárló kosárba rakjuk bele virtuálisan azt amit meg szeretnénk vásárolni. Az online kereskedelem előnyössé vált a kereskedők és a szolgáltatók számára, mivel az üzletek tulajdonosai észrevették az új üzleti lehetőségeket az e-kereskedelemben ez pedig a webshop-ok elterjedéséhez vezetett.

Milyen egy webáruház?

A webáruházaknak nagyon hasonló jellemzőik vannak:

  • Szolgáltatásokat vagy termékeket értékesítenek. Előfordul, hogy a webáruház csak egy egyszerű oldal valamely információ átadására egy termékről vagy szolgáltatásról, de jellemzően kiskereskedelmi forgalmat bonyolító virtuális üzlethelység ahol tényleges kereskedelem folyik.
  • A legtöbb webáruház elsődleges célja, hogy a vásárlókat vásárlásra ösztönözze, ennek eszköze a virtuális bevásárlókosár. Ezekben a vásárlók (vagy kezdetben csak látogatók) összegyűjthetik a keresett termékeket (árut). Az összegyűjtés után következik a második lépés, amikor a virtuális kasszánál megadhatja fizetési és szállítási (termék esetében) adatait melyek segítségével a vásárlási kör a fizetéssel bezárul.
  • A webáruházak speciálisan egy piaci szegmenst céloznak meg (pl. éttermek esetében a napi/heti menü és annak kiszállítása), de kivételes esetekben minden más is megtalálható rajtuk (amikor szolgáltatások és termékek egyaránt szerepelnek a kínálatban).
  • A webáruházak népszerűsége nőni fog az elkövetkező években is a kényelem miatt, hiszen akár a hét minden napján, napi 24 órában áll a vásárlók rendelkezésére.

Hogyan hozzunk létre webáruházat?

tervezés

A neten rengeteg webshop elérhető. A virtuális üzletet (webshop-ot) létre lehet hozni webdesign szoftver segítségével, megbízhatunk a fejlesztéssel egy céget, vagy vállalkozót, de akár már meglévő webáruház rendszert is bérelhetünk, ahol a megjelenést saját cégünkre is szabhatjuk. Ez utóbbi egy igen költséghatékony formája a webáruházak létesítésének.

Működési engedélyhez nem kötött a webáruház üzemeltetése, de a kereskedelmi tevékenységet a területileg illetékes jegyzőnek be kell jelenteni.

Keressük meg a "Kereskedelmi tevékenység bejelentése" nyomtatványt, vagy érdeklődjünk a helyi jegyzőnél, hogy milyen módon lehet a bejelentést megtenni. Ez utóbbi esetben pár munkanapon belül a jegyző határozatot hoz és nyilvántartási számot ad ki.

Webáruházunk üzemeltetéséhez szükséges valamely gazdálkodási forma megléte (akár egyéni vállalkozás), és a termékek, szolgáltatások értékesítéshez szükséges tevékenységi kör megléte. Amennyiben termékeket is árusítunk, szükséges a "4791 - Csomagküldő, internetes kiskereskedelem" tevékenységi körnek felvétele is!

Hogyan lesz webshopunk sikeres?

sikeresség

Az interneten elérhető webáruházak nem mindegyike sikeres. Alapvetően két tényező határozza meg, hogy az online térben lévő virtuális üzletünk beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. A virtuális kereskedők, és az igények lefedettsége. A kereskedők kiemelt figyelmet szentelnek a részleteknek a siker elérése érdekében, de amire oda kell figyelni:

  • Webáruházunk legyen egyszerű, a menürendszer legyen könnyen kezelhető és a termékek legyenek kategóriákba rendezve, mindegyiket tudjuk külön linkeken is elérni.
  • A webshop tervezése komoly logikai előkészületeket igényel, meg kell határozni a menüpontokat, modellezni kell a vásárlási folyamatot, meg kell fogalmazni a vásárlóknak szóló üzeneteket, és azon funkciókat amelyek az adott termék vagy szolgáltatás értékesítéséhez szükségesek.
  • SEO, azaz keresőbarát, hiszen a keresők használata ma már a legelső a vásárlási folyamatban. Hogy webáruházunkat megtalálják a keresőrobotok (mint a Google Crawler) optimalizálnunk kell. A jól optimalizált webshop tartalmát a keresőmotorok indexelik (értékelik és tárolják) ami alapján majd lehetséges vásárlókat küldenek az oldalra.
  • Kapcsolatfelvételre alkalmas eszközöket kell elhelyeznünk webáruházunk oldalain, mivel a vásárlók tudni akarják hogy létező személyek, vagy vállalkozás üzemelteti a weboldalt, ill. a rendelések esetében tájékozódni szeretnének a rendelés állapotáról is.
  • Értékesítési folyamatok, és statisztika (pl. Google Analytics) segít nekünk követni a vásárlói (vásárlási) folyamatot, hogy mely termékek vagy szolgáltatások voltak (kevésbé) népszerűek.

Válasszon minket webáruháza készítéséhez, vagy bérléséhez!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon sütiket használunk a jobb működésért.